DC Van Hall
Op de hoek van de Donker Curtiusstraat en de Van Hallstraat in Amsterdam heeft Studioninedots de verrassende transformatie van een prominent kantoorgebouw uit 1964 gerealiseerd. In het nieuwe DC Van Hall introduceren we atelierwoningen voor afgestudeerden en studenten, die samen met creatieve werkplekken en kleinschalige ondernemers nieuw leven in de omliggende Staatsliedenbuurt brengen.
Het door Ae.G. en J.D. Postma ontworpen Westerpark Industrie- en Handelsgebouw bracht met zijn kantoorfunctie, volume en lichte vliesgevels verfrissing tussen de bestaande industriegebouwen aan de Kostverlorenvaart. Samen met de Graficolor- en Wodangebouwen – voormalige vooroorlogse fabrieken die nu beide op de monumentenlijst staan – vormde het U- vormige complex een cluster dat het gebouw vanaf de straat naar binnen draait. Vanwege de afgenomen technische en energetische staat van het gebouw was een ingrijpende renovatie nodig.
“We hebben het gebouw een nieuw leven gegeven, door zijn historie en structuralistische elementen opnieuw te interpreteren en samen te brengen met verrassende woningen en bedrijvigheid.” — Vincent van der Klei, partner
Het oorspronkelijke gebouw is op verschillende manieren herkenbaar gebleven in het ontwerp. We hebben de bestaande betonconstructie een nieuwe waarde gegeven, door deze juist zichtbaar te maken en te laten contrasteren met zowel de nieuwe gevel als de zachte materialisering van het interieur. De driedelige gebouwcompositie is behouden gebleven, en ook de oorspronkelijke luifel over de aanliggende trottoirs is teruggebracht. De metalen, gecoate gevelelementen maken een eigentijds gebaar, maar refereren ook subtiel aan het industriële verleden.
Op de plek van het oorspronkelijke stenige parkeerterrein in de kern van het volume is een groene ruimte voor bewoners en omwonenden gerealiseerd. Het restaurant in de plint heeft ook een terras aan deze zijde. De etalages die vroeger aan de straat lagen zijn geherinterpreteerd met nieuwe verdiepinghoge glazen wanden.
“Door de transparante plint en het open vloerveld op de begane grond is DC Van Hall niet alleen maximaal met de omgeving verbonden, maar hebben we ook een gevoel van lichtheid in het massieve volume kunnen brengen." — Stijn de Jongh, associate
De betonnen kolommen, vloeren en plafonds geven de nieuwe gangen, studioappartementen en gemeenschappelijke ruimtes karakter. Het ruwe, ongepolijste beton wordt gecomplementeerd met een zacht kleurenpalet in de collectieve ruimtes en woningen. Met lijnen en patronen van buisverlichting hebben we de entrees en trapruimtes binnen en buiten herkenbaar gemaakt.
Het effect van de nieuwe, donkerdere gevel van DC Van Hall is tweezijdig. Het gebouw sluit nu in zwaarte beter aan bij de bakstenen gebouwen in de omgeving, maar tegelijkertijd brengen we het contrast met de stenen gevels terug, dat vóór de transformatie het gebouw zijn autonome karakter gaf. De configuratie van de nieuwe appartementen is leesbaar in het verspringende ritme van de gevelelementen. De metalen elementen variëren onder invloed van het daglicht in kleur, zodat het gebouw gedurende de dag een wisselend aanzicht heeft. De verbreding van het grid en de ramen richting de hoek creëert een verschoven gevelritme, waarmee DC Van Hall zijn onderscheidende gezicht in de Staatsliedenbuurt krijgt.
Oplevering | 2022 |
Projectteam | Albert Herder, Vincent van der Klei, Metin van Zijl, Joost Körver, Wouter Hermanns, Stijn de Jongh, Mai Bogø |
Opdrachtgever | De Key |
Fotograaf | Peter Tijhuis |